Kiemelt bejegyzés

XII. KreatívCentrum tábor - Balaton

Hana-ami (virágkészítő)

Clover 3146 WEBÁRUHÁZ
Sziasztok! Ismét kezembe vettem az egyik kedvenc eszközömet.
Ez valójában egy körszövő szett, amivel változatos apróságokat tudunk készíteni.
A Hana-ami 6 darab tüskékkel ellátott kör, négy- illetve hatszög keretből áll. Van egy talpa, amibe az éppen aktuális formát bepattinthatjuk, így írja a leírás. Én nem mindig használom, mert néha csak a keretet fogva, forgatva jobban esik a munka. Ki kell próbálni, kinek hogyan kényelmesebb.
Gyerekfoglalkozásokon egy szettel akár több gyerek is tud egyszerre dolgozni! (Az ára is nagyon jó, nincs 3000 Ft…)
Szóval: A talpon lévő rovátkához odakötöttem a gombolyag fonal végét, majd óvatosan „ felvetettem” a tüskékre- a képen látható módon. Az eszközhöz amúgy remek, többnyelvű (képekkel illusztrált) leírás tartozik, bemutatva az összes lehetséges szövési eljárást.
Amikor elértem a kezdő ponthoz, ott a fonalat 20-25 cm-rel hosszabbra hagyva elvágtam, és odakötöttem az első-utolsó tüskéhez.
Ezután a műanyag tűbe fűztem cca. 70 cm-nyi fonalat, majd alulról felszúrva néhány sorban körbeszőttem a felvetett szálakat, egyet-egyet alulról, felülről. Lent fejeztem be, összekötöttem ennek a fonalnak az elejével. Így kaptam meg a virágom közepét.
A talpról leoldottam a rögzítést, a tüskékről leemeltem a fonal -hurkokat. Kész is lett a virágom!
Hagyhatjuk így a végeket, de le is vághatjuk, ekkor szegfűt kapunk.
Lehet fonalat, rafiát, különböző szélességű szatén-, vagy organza -szalagot is használni, ha például övet készítek, akkor a nagy négyszöget használom, és a saját fonalával egymáshoz varrom a kellő számú darabot. ( Minél keskenyebb a szalag, fonal, annál cizelláltabb lesz a kész darabunk.)
Ezeket a kis fonal-virágokat használtam már pulóverdíszítésre, a rafiát szalma-papucsra tettem. Sajnos ezekről nem csináltam akkoriban képeket, de ígérem, eztán mindenről fogok!

Kanzashi virág


Gondoltam,ha már módomban áll, kipróbálom az összes új „ketyerét”, amit nálunk csak kapni lehet….A Kanzashi virágkészítő formával kezdtem.
Tudni tudtam, hogy gyorsan és könnyen készíthetünk virágokat a különféle sablonok segítségével, hisz már próbáltam párat, és ebben sem csalódtam.
Ez a műanyagból készült, öltési sorrenddel ellátott forma is számtalanszor használható, tartós eszköz.
Több méretben kapható, én a legkisebbel próbálkoztam, mert gondoltam, ez lesz a legkecsesebb.
Vékony zefírrel kezdtem, jó lett, de nem túl könnyed. Aztán a muszlin következett, ami már „harmatosabb” szirmokat adott.

Az anyagszükséglete minimális, a maradékok is ragyogóan felhasználhatók.
Első lépésben széthajtottam a sablont, kivágtam 3 színből 3-3 darab, a formától körben kb.1 cm-nyivel nagyobb négyzet alakú anyagot.

Összehajtottam a sablont, majd még egyszer körbevágtam pár mm-nyire, már ügyelve az ívekre.
A számozást követve, fél perc alatt elkészült egy szirom. Arra kellett figyelni, hogy a cérnát ne húzzam meg túl erősen, mert akkor oda a szép hajlított ív.
A végponthoz érve szétnyitottam a formát, kivettem a szirmot, majd összehúztam a cérnát. Így lett a sík téglalapból ívelt szirom.
Én 9 szirmot készítettem, de ez egyéni döntés, illetve az anyagvastagság is befolyásolja. (Minden ilyen kis dolgot tűzőcérnával készítek, nehogy már az összehúzáskor szakadjon szét!)
A szirmokat kört formálva sorban egymáshoz öltöttem,a közepét gombbal takartam el, ami még szépen díszíti is a virágomat.
Még nem tudom, hová varrom majd? Hajpántra, dobozkára, vagy talán egy sapkára? Minden esetre tényleg gyorsan és könnyen dolgoztam a virágkészítővel. Próbáljátok ki, s írjátok meg, mit alkottatok belőle!

Tervezőfal

Tervezőfal,filc DRL-150 WEBÁRUHÁZ

Sokan kérdeztetek a tervezőfallal kapcsolatban, gondoltam inkább itt írok róla. A Varrógépcentrumban kapható,150*150 cm a mérete. Tapintásra flanel-szerű anyag, és önmagában nem túl fotogén, hiszen ez egy darab hófehér anyagdarab.
Bár már láttam a Keepsake magazinban, de nem érdekelt egészen addig, amíg a nyári tanfolyamon ki nem próbáltam :))
A boltban kapható csomagban van egy -az anyaggal megegyező méretű- közepesen vastag selyempapír, amit az összerakott munkára tehetünk, és feltekerve vagy összehajtva a félkész munkánk biztonságban szállítható.

Felesben vettük meg egy tanítványommal, a 125*150 cm-es anyag pont elfér a falamon, néhány gombostűvel felrakva. Azóta napi használatban van.
A sok-sok apró fecnit egyszerűen egymás mellé lehet tenni az anyagon, és mindenféle rögzítés nélkül a helyén marad, könnyen levehető és rakosgatható ide-oda. A tervezőfal meglepően nehéz holmikat is elbír, akár kész faliképet is fel lehet rá tenni rögzítés nélkül.
Egy dohányzóasztalra varrtam terítőt 6*6 cm-es négyzetekből, a maradék drapp-barnákból, legalább 15 féle anyagból. A darabkákat felpakoltam a falra és addig rakosgattam, amíg végre tetszett a végeredmény, sehol sem volt azonos anyag egymás mellett. Mivel a lap a falon van így egészen messziről is tökéletes a rálátás a félkész munkára, nem utolsósorban sokkal jobban fotózható, mint fektetve.
Amikor a darabokat összeraktam az egészet egy mozdulattal a varrógép mellé tudtam vinni, és elkezdtem a négyzeteket összevarrni.
Menet közben a rész-varrott darabokat visszatettem a helyükre, és a vasaló mellé is egyszerre vittem.
Így nem volt keveredés és sokkal kevesebbet kellett ugrálnom a varrógép mellől.
Fele annyi idő alatt elkészültem, mint nélküle.
Remélem, érthető volt a leírásom, és nektek is kedvet csináltam :))
A bejegyzés szerzője: F.Gina