BERNINA BSR Öltésfigyelő Rendszer

A BERNINA cég saját fejlesztésű, szabadalmaztatott, és mind a mai napig egyedülálló varrótalpat fejlesztett ki. A hosszas tervezési és tesztelési folyamat eredménye a BSR (Bernina Stitch Regulator, Bernina öltésfigyelő) rendszer, ami sokkal több, mint egy hagyományos kukacolótalp

Sokan gondolják, hogy a foltvarrás egy hobby, egy szórakoztató tevékenység. Ez így is van, a baj és a bosszankodás akkor kezdődik, amikor három réteg steppelésére kerül a sor. Általában arra számítunk, hogy ez menni fog, gyerekjáték lesz, miért ne sikerülne?!


Viszont a gyakorlatban más a helyzet. Egyenetlen öltéshosszúság, kimaradt öltések, túl apró és túl nagy varrat váltakozva, cérnaszakadás, csak hogy néhányat soroljak. A BSR talpat az ilyen problémák kiküszöbölésére alkotta meg a svájci BERNINA, a 2000-es évek elején.
 
De mi is az a BSR rendszer?
 
A BSR talp aljába egy érzékelőt építettek, ami az alatta mozgó anyag mozgását figyeli, és ehhez igazítja a varrógép sebességét, szabályozza a gyorsaságát, valamint megállítja, ha épp az anyaggal megálltunk.


A gyakorlatban: lesüllyesztjük az anyagtovábbító fogazatot, majd a kijelzőn beállítjuk a kívánt öltéshosszt, mint normál esetben, ha varrni szeretnénk. Az indítógomb megnyomásával a BSR talp aktív lesz, és várakozik. Ha egy picit megmozdítjuk az anyagunkat, a varrógép elindul. Minél nagyobb tempót diktálunk, annál gyorsabban varr a gép. Tehát bármely irányba és bármilyen sebességgel mozgatjuk az anyagunkat, az öltések mindig egyforma hosszúságúak lesznek. Nem kell taposni a pedált és összehangolni a kezünket a lábunkkal, kizárólag a tűzés vezetésére figyelhetünk.


A BSR talphoz tartozékként három féle fej jár. Található a csomagban egy zárt, áttetsző műanyag tányér, melynek nem akadály az anyag egyenetlensége, valamint egy nyitott és egy zárt fémtalp. Ezek egy gombnyomással tetszés szerint átcserélhetőek.

A BSR rendszer használatával valóban igazi élmény lesz a foltvarrás és a szabadgépi tűzés, arról nem is beszélve, hogy a kezdők is profiknak érezhetik magukat.
A BSR rendszer az alábbi BERNINA varrógépekkel használható, a vastagon szedett modelleknek alaptartozéka.

BERNINA aurora 440QE, 530, 550QE, 580, 710, 750QE, 780, 820QE, 830
A BERNINA varrógépekről részletes leírást talál a varrogepcentrum.hu oldalunkon, a BSR talpról pedig sok videót nézhet meg YouTube csatornánkon, youtube.com/varrogepcentrum.