Kézi punching (tűnemezelés)

A honlapunkon biztosan láttátok már a kézi punchingoláshoz szükséges eszközeinket, és valószínűleg sokan használjátok is ezeket.

Én nagyon kedvelem ezt a sokrétűen alkalmazható technikát. Nem csupán gyönyörű dolgokat lehet vele készíteni, de csendes elfoglaltság, kis helyigényű, gyakorlatilag bárhol lehet punchingolni: nyaralás alatt, tévénézés közben, de még a mozgó autóban, utazás közben is…

Pár kellék kell csupán hozzá, meg néhány jó ötlet.

A kellékek
:
1. Kefe, amire ráhelyezzük a lazára húzott gyapjúszálakat:

2. A sablon, aminek segítségével pontos vonalak mentén dolgozhatunk:

Sokféle sablon létezik, a honlapon valamennyit meg tudjátok nézni.

3. Punching eszközök:


A sablonos módszernél a 3 tűs eszközt használjuk, mert ez befér a kis helyekre is. Sőt, ha a három tű is soknak bizonyul, nyugodtan ki lehet venni belőle egyet, vagy akár kettőt is. Ekkor biztosan odaférünk a legpirinyóbb csücsökhöz is. Ha nem sablonnal dolgozunk, akkor használhatjuk az öt tűs szerszámot (nagyobb felületeknél).

4. Létezik egy olyan seprűcske, aminek segítségével munka közben igazgatni tudjuk a készülő munkánkat, hogy ne az ujjunkat böködjük:




A munka menete nagyon egyszerű:

A kefére helyezzük a sablont. A laza szálakra szedett gyapjút -a háromtűs eszköz tartozékával, a tölcsér segítségével –beletömködjük a sablon megfelelő részébe, s a punching-tűkkel szurkodni kezdjük addig, amíg elég sűrű nem lesz. Így haladunk színenként. Nagyon fontos, hogy a tűket a munkára mindig merőlegesen tartsuk, különben eltörnek. Dolgozzunk óvatosan! Persze léteznek póttűk, vékonyabb és vastagabb is:



5. Amikor kész a formánk, óvatosan emeljük le a sablont róla, majd a kész nemezelt mintát vegyük le a keféről.

Ezt aztán helyezzük rá egy filc darabra, ahová
több-kevesebb szúrással rögzítsük. Lehet

tűpárna, neszesszer, va
gy bármi más dísze is:

Használhatunk egyszerre gyapjú, tüll, vagy organza darabokat is a munkánk díszítésére.
Így készült az alábbi sál is:

Jó munkát kívánunk!