Rejtett öltés, vagy másnéven vakvarrás


Egy újabb érdekes, de kevesek által ismert és használt varróprogramhoz érkeztünk! VAKVARRÁS VAGY MÁS NÉVEN REJTETT ÖLTÉS.
Ezzel a programmal fel tudjuk hajtani pl. egy szoknya vagy egy nadrág alját úgy, hogy az anyag színén nem látszik a varrat. Iparban ezt hólozásnak is nevezik.
A művelet sikeressége abban rejlik, hogy az anyagot sikerül-e az előírtaknak megfelelően vezetni a tű előtt. EZ NÉHA NEM EGYSZERŰ! –de pontosan követve a leírást, ill. a rajzot biztos, hogy sikerülni fog.
Az anyag behajtásának lépései:
1, Fontos, hogy, ezt a programot az anyag visszájáról varrjuk.
2, A tűhöz képest, az anyag a baloldalon helyezkedik el.
3, Az anyagot Z alakban meghajtjuk.
4, Úgy vezetjük a tű előtt a behajtott anyagot, hogy pont a behajtásba, ill. az anyag vastagságába beleszúrjon a tű.

Varrhatjuk úgy is, hogy a ruha alját visszahajtjuk. Ebben az esetben egy műveletből a rejtett öltést és az eldolgozást is meg tudjuk csinálni. (Viszont így 3 réteget kapunk, ami vékonyabb anyagoknál nem mindig szép.)
Így fog kinézni a varrat:Létezik egy külön megvásárolható varrótalp kifejezetten ehhez a programhoz, ezt vakvarró talpnak hívják. (néhány géphez ez tartozék) Ennek segítségével tudjuk egyenletesen vezetni az anyagot a tű előtt.
A talpon elhelyezkedő vezető segítségével jobbra-balra tudjuk vinni a behajtást a tűhöz képest.

Természetesen minél vékonyabb az anyag, annál nehezebb ezt a beállítást és varrást szépen megcsinálni. A vakvarró talpon kívül van még egy segítség, a Madeira monofil szál, vagy más néven átlátszó cérna. Ez egy damilhoz hasonló átlátszó, de puha cérna, aminek segítségével vékony anyagokon is meg tudjuk csinálni szépen a rejtett öltést. Ha nincs Madeira monofil cérnánk, akkor mindenképpen az anyag színének megfelelő színű cérnát válasszunk.
A következő képen szándékosan kicsit eltérő színű cérnával varrtunk, hogy lássuk a varratképet az anyag színén és visszáján is. ( Ha vékony az anyag, akkor előfordulhat, hogy az anyag színén apró öltések lesznek, ami nem látszik, ha Madeira monofil szállal, vagy megfelelő színű cérnával varrunk.
Kellemes rejtett öltögetést kívánunk. Kíváncsiak vagyunk sikereidre, kérünk, oszd meg velünk akár képekkel is.