Bernina Cégtörténet

BERNINA Cégtörténet

(Forrás: Bernina wikipedia 2012)




Alapítva: 1893,
Fritz Gegauf AG
Székhely: Steckborn, Svájc 
Termékek: Varrógépek, Hímzőgépek, Overlockok és kiegészítők

Fritz Gegauf 1932-ben mutatta be a BERNINA márkanevet.


Bernina Varrógép

A BERNINA a Fritz Gegauf AG vállalat varrógépmárkája. A céget 1893-ban, a svájci Steckborn-ban alapították, és gyakran használják a vállalat nevének rövidítéseként is, amely a kilencvenes évek eleje óta a BERNINA International AG része. A vállalat kezdetei az 1893-ban, Karl Friedrich Gegauf által feltalált szálhúzó varrógépig nyúlnak vissza. A mostanáig továbbfejlesztett varró- és hímzőrendszerek révén lehetővé vált a varrás, hímzés, tűzés és az overlock. A BERNINA közelmúltban megjelent modelljei közé tartoznak a BERNINA 830 és 820, amelyeket 2008-ban, illetve 2009-ben dobtak piacra.

Történelme

1890–1926: Karl Friedrich Gegauf és a szálhúzó varrógép feltalálása
 
A jelenlegi Bernina International AG kezdetei Karl Friedrich Gegaufhoz vezethetők vissza, aki már gyermekkorában felfedezte a műszaki tudományok iránti szenvedélyét, és, szakítva a családi hagyományokkal, úgy döntött, hogy orvosi tanulmányok folytatása helyett inkább szerelőtanoncnak áll. Inasévei végeztével a Baum hímzőgépgyár rohrschach-i üzemében dolgozott, ahol elismerték és nagyra becsülték tehetségét. 1890-ben a svájci Steckbornban Karl Friedrich Gegauf elindította a saját vállalkozását. Hímzőműhelyt nyitott saját találmánya, a monogramhímzőgép gyártására. Georg testvérével közösen, aki kereskedő volt, megalapították a Gegauf Testvérek (Bros. Gegauf) vállalatot. Karl Friedrich, aki közeli kapcsolatban volt a textiliparral, megfigyelte, milyen fáradtságos munka a szálhúzás, melyet addig csak kézzel lehetett végezni. Ennek eredményeképp 1893-ban Karl Friedrich Gegauf feltalálta a világ első szálhúzó varrógépét, amely percenként 100 öltésre volt képes. 1895-ben egy tűzvészben teljesen elpusztult a Gegauf Testvérek üzlete, kivéve a szálhúzó varrógép prototípusát, amely az egyedüli dolog volt, amit sikerült megmenteni. A nehézségektől meg nem riadva, Karl Friedrich új üzemet létesített egy régi pajtában, ahol már nem a hímzés volt aközéppontban, hanem a szálhúzó varrógép gyártása, amiből már külföldre is szállítottak, sorozatgyártását pedig 70 alkalmazott végezte. A Gegauf név olyannyira híres lett attól kezdve, hogy a szálhúzást, legyen szó akár zsebkendők, abroszok vagy ágytakarók díszítéséről, gyakran nevezték „gegaufolásnak”. Az 1920-as évek végén megjelent a műselyem, amely már nem volt alkalmas a szálhúzásra. Ez arra késztette Karl Friedrich-et, hogy elgondolkodjon azon, hogy a műselyemkészítés néhány feladatát – pl. a németül „fitzing”-nek nevezettet hogyan lehetne gépekkel végeztetni.Rövidel azelőtt azonban, hogy a gép elkészült volna, meghalt, fiai, Fitz és Gustav vették át az üzletet és gyártották egyebek mellett apjuk fitz gépét.
Karl Friedrich Gegauf és fiai.

1926–1947: Fritz Gegauf és az első BERNINA háztartási varrógép fejlesztése

1919-ben Karl Friedrich egyik fia, Fritz apjával együtt szabadalmat jelentett be a „Wotan” nevű szálhúzó varrógépre, amely a cég másik nemzetközi sikere lett. Miután rövid időt töltött Párizsban és a cég konzervnyitóit árulta, amikre Svájcban már nem volt kereslet, visszatért Steckbornba. Gustav testvérével közösen apjuk halála után átvették a gyár vezetését 1926-ban. A harmincas években a gazdasági válság idején összefogtak a szintén nehéz helyzetben levő st. gallen-i Brütsch & Sohn hímzőgépgyárral, és 1932 végére közös erővel kifejlesztették az első háztartási varrógépet, amely a BERNINA nevet kapta. A BERNINA gépet nemsokára „bútor-és-varrógépként” kezdték árulni, ami szükségessé tette, hogy a Steckborn-ban egy új bútorgyárat létesítsenek. 1937. október 26-án már 20 000 varrógépet gyártott le a steckborn-i üzem. Fritz Gegaufot mindig is érdekelte a BERNINA továbbfejlesztése. 1937-ben bemutatta a BERNINA első cikkcakk varrógépét, 1945-ben pedig a világ első hordozható cikkcakk gépét. 1947-ben Gustav kiszállt a cégből, de a BERNINA sikere tovább folytatódott: 1963 közepére már 1 millió cikkcakk varrógépet gyártottak le Steckbornban. Azóta hívják a céget általában BERNINA-nak, habár neve 1947 óta “Fritz Gegauf Aktiengesellschaft, BERNINA Nähmaschinenfabrik”.


1959-1988: Odette Gegauf-Ueltschi, a bepattintható talp, és a teljesen automatikus varrógép
 
1965-ben Odette Ueltschi vette át a vállalat irányítását.
Odette Ueltschi-re már 1959-ben rábízták a BERNINA vezetését, ám ekkor még apja Fritz Gegauf segítségével látta el azt a feladatot. 1965-ben bátyja halála után teljes felelősséggel átvette a cég irányítását. 1954 óta a BERNINA varrógépeket már olyan szabadalmaztatott varrótalpakkal szállították, melyeket elég volt csak bepattintani a helyére. Ezeknek a talpaknak ezenfelül volt még egy funkciója, mégpedig az, hogy lehetővé tették a gomblyukat fél-automatikus megvarrását. Odette Ueltschi vezetése alatt a cég további fontos fejlesztéseket dobott piacra: 1963-ban megjelentették az első olyan BERNINA varrógépet, mely a szabadalmaztatott térdemelővel rendelkezett, majd pedig 1971-ben az első elektromos pedállal rendelkező varrógépet, mely 11 évig volt a piacvezető modell. 1982-ben megjelent a 930-as modell, mely a varrógépek között elsőként rendelkezett sztreccs varróprogrammal és nagyteljesítményű motorral. Ezt követte az 1130-as modell, az első teljesen automatikus BERNINA varrógép, mely a varrógép technológia fejlődésében újabb mérföldkő volt. Odette Ueltschi elkötelezetten tevékenykedett a politika színterén és kiállt a társadalmi igazságosság mellett, de mindezek mellett olyan kitartással vezette a céget is, hogy a Bernette varrógépcsalád nevét az ő és a cég nevének egyesítésével alkották meg.


1988–2009: Hanspeter Ueltschi és az első varrókomputer, piac- és termelésbővülés

1988-ban Hanspeter Ueltschi vette át a cég vezetését anyjától, Odette Gegauf-Ueltschi-től, és a mai napig tulajdonosként és elnökként vezeti azt. Miután a st. gallen-i egyetemen befejezte tanulmányait, Ueltschi 7 évet töltött az Egyesült Államokban szakmai tapasztalatszerzéssel, mielőtt belépett volna a családi cég vezetésébe. Ueltschi tovább növelte a cég vezető pozícióját a varrógép-technológiai szektorban, csökkentette a gyártási költségeket, és erősítette a termékinnovációt valamint a marketinget. Ő volt az, aki az artista 180-al, a BERNINA első varrókomputerével belépett a számítógépkorszakba, és biztosította a számítógépes technológia folyamatos fejlesztését és optimalizálását a többi artista modell és az aurora sorozat esetében is. Eközben bevallottan folyamatosan küzd azért, hogy a varrás, mint tevékenység egyre vonzóbb és népszerűbb legyen világszerte. Hanspeter Ueltschi vezetése alatt a steckborn-i gyár mellett Thaiföldön is gyártóüzem létesült. A tulajdonosnak köszönhető nagyban, hogy az Egyesült Államok kulcsfontosságú piac lett. Ultschi elkötelkezett a kelet-európai, oroszországi, dél-amerikai és indiai, csakúgy mint a közép-keleti piacok létrehozása és bővítése iránt. Ennek égisze alatt változott a Fritz Gegauf AG neve BERNINA International AG-ra, hogy alkalmazkodjék a márkanév nemzetközivé válási és sikertrendjéhez. Ugyanakkor Ueltschi a hagyománynak is fokozatosan jelentőséget tulajdonít, illetve a BERNINA termékek svájci minőségének, ez vezette őt arra, hogy a svájci zászlót belefoglalja a cég logójába. A hetvenes évek legnépszerűbb modelljéhez, a 830-hoz kötődve, az új BERNINA 830 és testvérgépe, a BERNINA 820 2008-as, illetve 2009-es megjelenésük óta mostanáig a márkanév legfejlettebb modelljei. Az új BERNINA 830-hoz összesen 15 szabadalmat nyújtottak be.


Hanspeter Ueltschi (jobbra) és Claude Dreyer vezérigazgató piacra dobja a BERNINA 830-as modellt 2008-ban.


A cég

Cégprofil
 
A BERNINA International AG független családi cég, amelyet nem jegyeznek a tőzsdén. A cég textilpiac számára állít elő, fejleszt és ad el magas minőségű termékeket és szolgáltatásokat, főleg háztartási varró- és hímzőrendszereket és varrással kapcsolatos termékeket. A piaci teljesítmény a textilipar szükségleteihez szabott a hímzés, tűzés, háztartási textil- és ruhavarrás, illetve a kézművesség területén.

Küldetés / Jövőkép

A BERNINA International AG célja, hogy a textiltervezés területén vezesse az innovációt, illetve a legsokoldalúbb varró- és hímzőrendszereket állítsa elő hagyományos svájci minőségben. A cég sokat fordít arra, hogy ezt a célját elérje. A 2008-ban piacra dobott új BERNINA 830 fejlesztésére 6 év alatt 50 millió svájci frankot mobilizált. A 830-as modellt tekintik a világ leginnovatívabb háztartási varró- és hímzőrendszerének. A BERNINA Textil Csoport megpróbálja a lehető legalacsonyabb szinten tartani a környezetszennyezést, mint pl. az üzleti tevékenység közben keletkező kibocsátásokat és hulladékot. A nemkívánatos hulladék újrahasznosításra kerül, vagy környezettudatos módon megsemmisítik. A cég környezetvédelemmel kapcsolatos elkötelezettségét ezzel kapcsolatos publikációkból ismerhetjük meg. A jól képzett és tapasztalt munkaerő a BERNINA Textil Csoport sikerének egyik alappillére, ezért nagyon kevés a cégen belüli fluktuáció, sok alkalmazott már évtizedek óta itt dolgozik.

Célcsoport 

Elsősorban kreatív hobbivarrók, de akár hivatásos tervezők is, akik a BERNINA varró- és hímzőrendszereivel valósítják meg kreatív elképzeléseiket.

Eladások 

A BERNINA Internatinal AG világszerte 80 piacot lát el gyártó-importőr relációban. Ennek megfelelően független viszonteladók erős hálózata működik és nincsenek végfelhasználók részére közvetlen eladások. A BERNINA termékeit többmárkás vagy egymárkás szaküzletekben árulják, mely utóbbiak kizárólag a BERNINA Textil Csoport főleg Svájcban gyártott, 300 körüli termékeit forgalmazzák. 

A gyártás helyszínei 

A BERNINA gyárai a svájci Steckborn-ban, illetve a thaiföldi Lamphun-ban találhatók.
 
Leányvállalatok 

A BERNINA Textil Csoport 80 országban működő 15 cég világszerte aktív csoportja. A leányvállalatok Ausztráliában, Ausztriában, Belgiumban, Németországban, Japánban, Hollandiában, Új-Zélandon, Svájcban és az Egyesült Államokban találhatóak. Az USA-székhelyű Benartex leányvállalat elsősorban nyomtatott textilanyagokat és tűzött anyagokat árul. Egy másik leányvállalat, az OESD, hímzőmintákat fejleszt ki és ad el.

Modellek

1932–1945 Model 105 Az első háztartási varrógép, amely a BERNINA nevet viseli. Frizt Gegauf által gyártott manuális varrógép.

1938–1945 Model 117 Az első BERNINA márkájú cikkcakk varrógép.

1945–1963 Model 125 Az első elektromos BERNINA szabadkaros cikkcakk varrógép.

1954–1963 Model 530 Az első BERNINA varrógép szabadalmaztatott felpattintható varrótalppal és félautomata gomblyukvarró funkcióval.

1963–1982 Model 730 A 730-as modell, térddel irányítható talpemelővel.

1971–1982 Model 830 Az első BERNINA gép elektromos pedállal – 11 évig csúcsmodell volt.

1982–1989 Model 930 Az első BERNINA elasztikus öltés funkcióval és különösen erős motorral.

1986–1989 Model 1130 Az első komputeres BERNINA teljesen automata egylépéses gomblyukkal és öltésmemóriával.

1993–1998 Model 1630 Csúcsmodell: 9 mm-es öltésszélesség, több, mint 400 öltésminta, monogramok, 5 ábécé, 16 irányban lehetséges varrás.

1998–2002 artista 180 CPS szoftverrel (Személyre szabott Mintakiválasztás) ellátott csúcsmodell, a szoftver alkalmas a felhasználóra szabott beállításokra, opcionális hímzőmodul, a beszkennelt mintákat hímzőmintákká alakítja át.

2001–2002 activa 145 Egyszerű, hordozható varrógép. Komputeres: egyénileg állítható memóriával az öltésminták számára, gomblyukismétlés, öltéskatalógus, patchwork varrótalp.

2002–2006 artista 200 A világ első varró- és hímzőkomputere MS Windows operációs rendszerrel, CD-ROM meghajtóval, LCD kijelzővel, több, mint 850 öltésmintával, programozható funkciógombbal, az öltéskombinációk és hímzőminták részére memóriafunkcióval.

2004–2006 440QE A világ első, BSR-el (BERNINA Öltésszabályzó) rendelkező gépe. A BSR rendszer állandó öltéshosszt biztosít különböző varrási sebességek mellett, elsősorban tűzőknek készült.

2004 artista 640 Magas szintű varrókomputer: kiterjedt haszon- és díszítőöltés programokkal, opcionális hímzőmodul beépített hímzőszoftverrel, valamint opcionális BSR rendszerrel.

2006 artista 730 A termékskála felső végén elhelyezkedő varró- és hímzőrendszer: haszon- és díszítő öltések, hímzőminták, számos automata beállítás, pl. szálvágó, érintőképernyő, BSR rendszer. CFL világítás. Opcionális hímzőmodul.

2008 Model 830 A világ legnagyobb és leggyorsabb háztartási varró- és hímzőrendszere: 1100 öltés/perc sebesség varrás, 1000 öltés/perc sebesség hímzés esetén, extra méretű bobbin (40%-al nagyobb kapacitás), teljesen automata tűbefűző, 360 fokos többirányú varrás, 7” TFT képernyő, különösen világos munkafelület (30 LED lámpa), több, mint 1000 öltésminta, 150 előre telepített, nemzetközi tervezők által alkotott hímzőminta.

2009 Model 820 Hasonló a BERNINA 830-hoz, de nincs hímzőfunkciója (nem felújítható) és nem alkalmas oldalirányú anyagtovábbításra (többirányú varrásra), kisebb a képernyője és kevesebb öltésmintát tud varrni.



Overlockok

A BERNINA overlock gépei varrást, vágást és elvarrást tesznek lehetővé egyetlen műveleten belül. A BERNINA MTC (Mikroszál Kontroll) szabványos rendszere professzionálisnak tűnő overlock, láncöltés és fedőző öltések megalkotásához segít hozzá, amelyek megkülönböztethetetlenek az iparilag előállítottaktól. Az overlock öltéssel a vágott szél szálai összekapcsolódnak egymással. Az overlock öltés ezzel egy időben eltisztázza az anyag széleit is. Csak eltisztázásra is használható. A fedőző öltést arról ismerjük meg, hogy duplán ölt az anyag felső részén, alul pedig tökéletesen eltisztáz. A következők a BERNINA overlock modelljei:
•    1300MDC
•    1200MDA
•    1150MDA
•    009DCC
•    800DL
•    700D
•    990


BERNINA 830

Tizenöt szabadalmat nyújtott be a BERNINA az új 830-as gép fejlesztett technológiájával kapcsolatban. A modell jellegzetességei között van a különösen nagy szabadkar, amely több munkafelületet biztosít a tűtől jobbra, a könnyen kezelhető, központban elhelyezett érintőképernyő, az újonnan kifejlesztett jumbo bobbin a 40%-al nagyobb cérnakapacitással, a percenkénti maximális 1100 és 1000 öltés percenként varrás, illetve hímzés esetén, a kettős anyagtovábbítás nehezen kezelhető (pl. bársony) anyagokhoz és a többszörösen összehajtott rétegekhez. A tű alatti átlós anyagtovábbítási technológiának köszönhetően, a BERNINA 830 360 fokos többirányú varrást biztosít, amely fokonként állítható. Az öltés szélesség 9mm, az öltéshossz 6 mm is lehet. A BERNINA BSR funkciója (öltésszabályzó) optimalizálja a szabadkaros varrást (anyagtovábbító nélkül), biztosítva, hogy az öltések hossza folyamatosan állandó marad, még különböző varrási sebességek mellett is. Az automata befőző átvezeti a cérnát a gépen és a tűn egy egyszerű folyamat során, a forgatható, 3 tekercsnek elég spulnitartó a teleszkópos megoldásnak köszönhetően optimális száltovábbítást tesz lehetővé. A BERNINA 830-al több mint 1000 díszítőöltés és betű varrható, amelyek közük 250 kizárólag erre a modellre jellemző. A gépen 250, nemzetközi tervezők által alkotott hímzőminta van előre beállítva. A szoftver jellemzői között van a szűkítés (ahol az öltésminták alapszögét megváltoztatják és a mintákat újrakombinálják, a „fogd és vidd” funkció, ahol az öltéskombinációkat és a hímzőmintákat érintőceruza segítségével aktiválják és szerkesztik, illetve a „határvarrás” (a hímzőminták pontosan sorba


BERNINA 820

Testvérgépével ellentétben a BERNINA 820 nem hímzőgép, kisebb a képernyője, és nem alkalmas 360 fokos többirányú varrásra, mivel nem tud oldalra anyagot továbbítani. Ezen jellemzőktől eltekintve pontosan azt tudja, amit a 830-as.


Tartozékok 

A BERNINA varró- és hímzőrendszereket tengernyi sok tartozék egészíti ki, beleértve a greifert, a varrótalpakat, a BSR rendszert, a hímzőtartozékokat és a My Label 3D divatminta szoftvert.


Greifer

A greifer köti össze a felső- és az alsó szálat, ezáltal lehetővé teszi az öltések megformálását. Karl Friedrich Gegenauf és követői előremutató módon járultak hozzá a greifertechnológia fejlesztéséhez. A CB (központi bobbin) greifert oszcilláló mozgás jellemzi és relatív rugalmasság a szálfeszültség vonatkozásában. Ezzel összehasonlítva a forgó greifer rendszer, amellyel számos artista, illetve a legújabb két model fel van szerelve, különösen a terméklista tetején szereplő gépekre jellemző és az az előnye, hogy nagyobb a sebessége és akár 9 mm-es cikkcakk öltések varrására is képes. Az exluzív, BERNINA szabadalmú bobbintok lehetővé teszi, hogy jobban irányítsuk a csomók megvarrását. Egy, külön a bobbintokba beépített szálvezető segít abban az alsó szálnak, hogy kevesebbet kelljen mozdulnia, miközben a két felső és alsó szál megköti a csomót.


Varrótalpak

A felpattintható varrótalp Fritz Gegauf szabadalmazott találmánya. A talpat egy kar segítségével vehetjük le és könnyen helyébe illeszthetünk egy másikat. A BERNINA kínálatában csaknem 100 speciális talp található, amelyek közül néhányat kézzel készítenek Steckborn-ban. Itt van például a zsinórozó talp, amelynek segítségével zsinórok, masnik, szalagok közvetlenül a tű alá vezethetők és pontosan levarrhatók rejtett egyenes öltéssel, a ráncolótalp, amely könnyedén „gyűjti össze” az anyagot, a felsőanyag továbbító, amely a különösen tapadó anyagok továbbítását segíti, vagy azokét, amelyeknek tökéletesen egymásra kell passzolniuk. A kínálat további részei még a különböző cipzártalpak, hímző és patchwork talpak, zömök overlock talpak, csakúgy, mint a stoppoló és applikáló talp.


BERNINA Öltésszabályozó Rendszer

A BERNINA Öltésszabályzó (BSR) egy speciális talp, amelyet szabadkezes varrásnál (különösen tűzésnél) használnak. Ez regisztrálja az anyagnak a varrótalp alatti mozgását és ennek megfelelőn állítja be a varrósebességet, úgy hogy a beállított öltéshossz megmarad, az anyag mozgásától függetlenül.

Punching Tű tartozékkészlet 

A punching tű tartozékkészlet segítségével varrás nélkül, gyapjúfonalból vagy gyapjúszálakból helyezhet el díszítő filcmintákat olyan anyagokra, mint a lóden vagy a farmer.

Hímzőszoftver 

A BERNINA saját neve alatt kínál hímzőminta szerkesztő és digitalizáló szoftvert, amelyet az ipari digitalizáló szoftvergyártó cég ír, a Wilcom International Pty Ltd.
A 2009-ben kiadott BERNINA Hímzőszoftver Version 6 két változatban hozzáférhető. Az új verzió tartalmazza a Corel Draw Essentials 4 programot, amely bevezeti a tárgyorientált digitalizálást és fejleszti az automata digitalizáló funkciót.
Az általános felhasználónak szánva, az EditorPlus verzió különlegessége az ábécé, az automata digitalizálás és az alapvető szerkesztési tulajdonságok, mint például minta-átalakító és eszközátméretező funkció.
A haladó szintű hímző, aki a teljes digitalizálás minden előnyét ki akarja használni, a DesignerPlus-t választja. A teljes digitalizálás képessé tesz arra, hogy változatos eszközökkel állítsunk elő hímzőmintákat, mint pl. vonalak, négyzetek, körök és egyéni ízlésre szabott formák. Az EditorPlus-nál haladóbb szintűek az ábécék és előre digitalizált betűket is találhatunk.
Mint az összes többi BERNINA szoftver, ez a hímzőszoftver is kizárólag Windows operációs rendszereken működik. A 6. verzió azonban MAC gépeken is könnyen fut. Tulajdonképpen ugyanolyan könnyen fut MAC gépeken, mint egy Windowst használó gépen, ami egy óriási változás.


Hímzőkártyák 

A hímzőkártyák széles témaválasztéka kapható. Hímzőminták széles skáláját tartalmazzák, amelyeket a BERNINA hímzőrendszer teljes egészében az anyagra hímez.

3D divatminta szoftver 

A felhasználó a My Label 3D divatminta szoftverrel személyes méretbeállításokat végezhet, ezáltal egy 3D modellel dolgozhat. A modellen 20 alapstílus állítható, beleértve a blúzokat, zakókat, nadrágokat, szoknyákat és női ruhákat, amelyeket megtervezhet és virtuálisan felpróbálhat, míg tökéletesen nem passzolnak.


CutWork Tartozék és Szoftver 

A BERNINA CutWork Tartozékcsomagot 2009 végén adták ki, épp idejében az ünnepekre. A CutWork szoftverrel közösen alkalmas arra, hogy a BERNINA hímzőszoftver alakokat, mintákat és motívumokat vágjon ki egy vagy több anyagrétegből. Egy speciálisan megtervezett többpozíciós penge segítségével, amely a varrógép tűrúdjához van erősítve, a természetes fel/le mozdulat végzi az anyag vágását, ahogy azt a hímző pantográf mozgatja. Ez a tartozék nem minden hímzésre képes BERNINA varrógéphez kapható. Néhány varrógépet számítógéphez kell csatlakoztatni a minták szerkesztéséhez és ellenőrzéséhez