Ikertű, más néven duplatű vagy twintű!

A mai korszerű varrógépekbe és a régebbi típusok nagy részébe be lehet tenni az ikertűt vagy más néven duplatűt.
Az ikertűnek egy tűcombja van (ez megy a gépbe) és kettéágazik, különféle szélességekbe.
Az Organ japán tűgyártó cégnek több féle ikertűje van:
Az általános tűtávolság a 4mm, vastagsága pedig 80-as. Ennek a jelölése 80/4
Nézd meg weboldalunkon KLIKK IDE!

2mm tűtávolság 70-es vastagság. 70/2. Gyerekruhák varrásához, díszítésekhez, bizonyos gépeken keskeny programok varrásához.
Nézd meg weboldalunkon KLIKK IDE!




6mm tűtávolság 100-as vastagság 100/6. Széles dísztűzéshez:
Nézd meg weboldalunkon KLIKK IDE!



Mint a normál varrógéptűk között, az ikertűk választékában is megtalálható a stretch tű. Ennek a tűnek más kialakítású hegye van (tompa) a stretch anyagokhoz, hogy az elemi szálakat ne vágja el, hanem csak széttolja és az öltés után ne hagyjon nyomot.
4mm tűtávolság 75-ös vastagság 75/4 twin stretch. Kötött, hurkolt anyagok varrásához.
Nézd meg weboldalunkon KLIKK IDE!



Az anyag színén 2 párhuzamos varratot kapunk. Ez szinte azonos a fedőzőgép varratával.


Az anyag visszáján pedig cikk-cakk öltést képez. Mintha normál varratot csináltunk volna.

A varrógép befűzése egy kicsit másképpen alakul minta normál befűzéskor. Az alap cérnatartó tüske mellet némely varrógépeken beépítve (kihúzható teleszkópos) vagy a tartozékok között megtalálható egy pót cérnatartó tüske is. (Van olyan típus, amihez külön megvásárolható)

Az ikertűs varráshoz mind a kettőre szükségünk van. Egy-egy cérnát teszünk a cérnatartókra, majd a két cérnát összefogva, követjük a normál befűzés útvonalát. A két cérna csak a tű előtt ágazik ketté, a tűfejen lévő jobb és bal oldali vezetőkön keresztül.

Az alsó szál befűzése megegyezik a normál varrás befűzésével, esetleg az alsó szálfeszítést, főleg vékonyabb anyagoknál érdemes meglazítani, hogy elkerüljük a két varrat közötti anyagösszehúzást.


NAGYON FONTOS, hogy a tű mindig középső pozícióban legyen, illetve egyenes varrás legyen kiválasztva az azonnali tűtörés kiküszöbölése miatt.

Reméljük sikerül saját ruhátokat dekorálni, illetve fedőzőgép helyett saját gépetekkel és ezekkel az ikertűkkel felhajtani pl. a póló ujját és az alját.
Eredményes öltögetést kívánunk.