Hogy is működnek a lock gépek!

Mielőtt elmerülnénk az overlock gép adta lehetőségekben fontos, hogy tisztázzunk egy sűrűn felmerülő tévhitet, miszerint akárhogy nevezzük vagy becézzük a lock gépet, az mind egy és ugyanazt jelenti. A gyűjtőnevük lock.
Néhány a különböző megnevezésekből, amelyek természetesen helyesek:
-interlock
-overlock
-hobbylock
-babylock
-mamylock
-ultralock
-huskylock
-stb.
A gyűjtőnevük lock, de van még néhány megnevezésük ezeknek a gépeknek: szegő gép, tisztázó gép, lockoló gép, endliző gép, stb.…

A lock gépek feladata alapvetően az anyagszélek eldolgozása illetve a ruhadarabok kiszabott elemeinek összeállítása, de egyre többször használják különböző díszítésekre is.
Fontos, hogy a háztartási és ipari lockokkal készült varrat egyforma.
Működési elvük teljesen eltér a normál varrógépekétől, tehát nem helyettesíthető egyik a másikkal, habár a manapság gyártott varrógépekben van úgynevezett overlock program, de természetesen ez csak utánozza az igazi lock gépek varratát.

A varrógépekben lévő overlock programról és a hozzá tartozó overlock talpról már készült blogbejegyzésünk, overlock program néven, ezt megtekinthetitek itt.

LOCK GÉPEK MÜKÖDÉSI ELVE:
A normál lock varrat 4 szálas! Ez a következőkből tevődik össze:
(Fotóalanynak a legjobb minőségű lockot választottuk a Bernina 700D-t). Nézd meg!

-2db tűszál, a jobb oldali az úgynevezett biztonsági varrat.
és 2db greiferszál (alsógreifer és felsőgreifer)
Az alsó greifer:
és a felső greifer:A következő állítási lehetőségek vannak a lock gépeken:
- Öltéshossz állítás (mint a varrógépeken, egy gombbal állítható)
- Öltésszélesség állítás (a kés jobb és bal irányba eltolható néhány millimétert, az anyag széléhez képest.)
Alsó és felső kés:
- Láncnyelv kikapcsolás (A kés mögött, a tű mellett elhelyezkedő pár milliméteres
nyelv, amit ki-be lehet kapcsolni.)


És a legfontosabb funkció, amiért érdemes lock gépet vásárolni az a differenciált anyagtovábbítás!

Ezzel a gombbal lehet állítani, hogy a gép az anyagot összeráncolja vagy kinyújtsa.
Tapasztalatból tudhatjuk, hogy a varrógépek a rugalmas anyagokat, főleg az anyag szélét kinyújtják!
Ennek a problémának a kiküszöbölésére építették be a lock gépekbe a differenciált anyagtovábbítást.
Tehát gyakorlatban, ha rugalmas anyagot szeretnénk eldolgozni, akkor egy kicsit ráncolásra állítjuk a gépet és máris kompenzáltuk a nem kívánt anyagkinyújtást.
EZ A LEGÉRTÉKESEBB FUNKCIÓ A LOCK GÉPEKBEN.

Kellemes eldolgozást kívánunk!

27 megjegyzés:

  1. Tisztelt Varrógépcentrum!

    Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy számomra egy darab használati utasítást eljuttatni szíveskedjenek. Előre is köszönöm a szíves fáradozásukat.Miskolcon élek így, ha postai úton lehetséges akkor a költséget természetesen megfizetem.

    Köszönettel: 06-20-589-7250

    VálaszTörlés
  2. Hoppá a legfontosabb rész lemaradt. Mammylock 4 szálas varrógép.

    VálaszTörlés
  3. Szia! Mi az a greifer? Valami varrási szakszó lehet , de én még nem találkoztam vele. Igaz én csak hobby varrónő vagyok,
    Sajnos mindenki - mindenhol annyi idegen szót használ, hogy már fordító kell mindenhez. És akkor tanítsuk a gyerkőcöket a szép magyar nyelvre...
    Köszi Vera

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A varrógép része

      Törlés
    2. Szerintem német eredetű szó, a greifen jelentése "megragad valamit". A greifer szálak képezik a hurkokat az anyag széle körül, míg a tűszálak egyenes varratot készítenek.

      Törlés
  4. Kedves Vera!
    Akkor "ferdítsük le" a kardánt is meg az oreganot is... Ugyan nem vagyok varrógép műszerész, csak szoktam hozzá vinni a gépeimet karbantartásra. Lehet, hogy te nem szoktad, és azért nem hallottad még sosem azt, hogy greifer. Vagy ha nagyüzemibe viszed, akkor le sem sz*ják a tájékoztatást, csak fizess és kész. Ja, nem varrási szakszó :). Az egyik alkatrész neve, így hívják. Amire feltétlenül tanítsd meg a gyermeked: ha tájékozatlan valamiben, akkor legalább ne kürtölje világgá. Szerintem hasznos útravaló. De neked sem késő megfogadni. Köszi, Viki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy te ilyen "profi"vagy és minden idegen szót ismersz. Nagy tudásod mellett azt már mégsem tudtad leírni, milyen alkatrészről is van szó. Üsd be a google-ba ezt a szót és utána okoskodjál.
      Nem kioktatásért, hanem tanácsot kérni jöttem. Nem kéne a kettőt összekeverni. Ez is hasznos útravaló, tanítsd meg a gyerekeidet.

      Törlés
    2. Bizonyára te az anyatejjel szívtad magadba az idegen szavak és kifejezések értelmezését, a tökéletes tájékozottságodban, mégsem tudtad leírni, melyik is az az alkatrész. A varrógépszerelő meg mit is keres itt? Tanácsért jöttem, nem kioktatásért, a kettő nem ugyanaz. Szöveget tudni kell értelmezni jó lenne, ha ezt meg te tanítanád meg a gyerekednek, hidd el hasznos útravaló . Jobb, mint nagy mellénnyel alaptalanul lehurrogni a tanácsért jövőket.Egy kis empátiát gyakorolni sem késő , jó lenne megfogadnod !!

      Törlés
  5. Sziasztok, egy kis segítségre lenne szükségem.
    Egy Yamato ipari interlockom van, még nem sokat használtam. Első használat előtt szerelő látta, beállította, feltöltötte olajjal. Használtam is gond nélkül, majd a narancssárga cérna után kékre lett szükségem. Át is fűztem szépen az instrukciók szerint, vagy 15ször leellenőriztem a cérna útvonalát, azt is h milyen irányból kell befűzni a lyukakba. Azonban mégse hurkol. Pontosabban 5 centi hurkolás után hallok egy halk kattanást, abba hagyja a hurkolást. A furcsa az, h nem szakad el, hanem az alsó greifer utolsó lyukából valahogy kifűződik a cérna. Teljesen érthetetlen számomra, nem látom hol tud kibújni belőle, hiszen nem szakad el.Mit rontok el?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi!
      Mi háztartási varrógépekkel foglalkozunk ezért sajnos ebben a kérdésben nem tudunk a segítségére lenni.

      Törlés
    2. Rossz sorrendben fűzted be a cérnákat, ha előbb fűzöd a tűket és csak aztán az alsó hurokfogót, akkor nem működik. Előbb a hurokfogókat kell befűzni, és csak azután a tűket.

      Törlés
  6. T. Varrógépcentrum! A napokban vásároltam egy 14sh754 típusú gépet amelyhez a használati utasítás 3 nyelventalálható de egyik sem Magyar. Próbáltam a neten kutatni de sajnos nem sok sikerrel. Érdekelne, hogy a kést hogyan lehet ideiglenesen kiiktatni a rendszerből.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Virágh Melinda!

      A hurokfogó betéten, amelybe az orsót behelyezi van szemből nézve egy kis csavar amivel lehet állítani az alsószálfeszítést, de ehhez ki kell venni ezt az alkatrészt. A tűlemez levétele után ki lehet emelni a gépből.

      Törlés
  7. Kesves Varrógépcentrum! A napokban vásároltam egy Singer overlock gépet. Ismerkedtem vele, es a varratszélességet beállítottam legkisebbre a megfelelő gombbal. Azóta meg sem moccan, mintha beragadt volna. Lehetséges ez, vagy valamit en csinálok nagyin rosszul?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves zapmama!
      Elviekben nem lenne szabad neki megszorulnia. Ha gondolja hozza be hozzánk és szívesen megnézzük mi lehet a probléma. Sajnos így látatlanba nem könnyű megmondani a konkrét hiba okát.

      Törlés
  8. Kedves Varrógépcentrum!

    Hiba összekeverni az overlock gépet az interlockkal, és ezzel félretájékoztatni a varrni tanuló embereket, mert teljesen más a varrásképe a két gépnek!
    Nekem volt mindkettő, (Privileg 4000 overlock/Toyota interlock) tudom miről beszélek! Kérem, győződjenek meg Önök is a dologról és ennek megfelelően módosítsák a fenti cikket! Guglin találnak varrásképet mindkét géphez, és óriási a különbség! :)

    Előre is köszönöm!

    Üdvözlettel :varga.kata@freemail.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Varga Katalin!

      Köszönjük hozzászólását és észrevételét. Az említett Privileg gép már nagyon régi típus. A régi lockok 2 szállal varrtak és 2 szállal tisztáztak. Ez nem csak a Privileg márkára vonatkozott, hanem mindegyik régi lock gépre, tehát a biztonsági varrat a lockoláson kívül van. A Toyota gép és minden mai lock, pedig már más rendszerben dolgoznak, a lockoláson belül van a biztonsági varrat, ez téveszthette meg Önt. Manapság nagyon sok elnevezése van ennek a gépnek és varrat típusnak. (hobbylock, babylock, mamilock overlock, interlock, huskylock, stb.)

      Törlés
  9. A singer 14sh754 tipushoz kaphatnek magyarnyelvű tajekoztatot?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zita!
      Tudna írni egy e-mailt a rendeles@varrogepcentrum.hu címre, hogy válaszként eltudjam küldeni a szóban forgó Kezelési Utasítást?
      Köszönöm.

      Törlés
  10. singer ultralock 14sh654 hez szeretnék magyar nyelvü használati utasítást.

    üdv. Győriné.
    cím: drjk57@gmail.com

    VálaszTörlés
  11. Tisztelt Varrógépcentrum,

    Szükségem lenne a Singer 14sh754 típus magyar nyelvű használati utasítására.
    laszlo.richter@gmail.com

    Tisztelettel:
    Richter László

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves László!
      Továbbítottam a Használati utasítást a megadott e-mail címre.

      Törlés
  12. Tisztelt Varrógépcentrum!
    Szükségem lenne a Singer S14-78 Overlock varrógép magyar nyelvű használati utasítására.v.andy0615@gmail.com e-mail címem kérem küldjék el nekem.Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andy!
      Sajnos nekünk ehhez a típushoz nincsen használati utasításunk.

      Törlés
  13. Tisztelt Varrógépcentrum!
    Kérem Önöket, hogy amennyiben lehetséges szíveskedjenek részemre magyar nyelvű használati utasítást küldeni Singer Professional 5 géphez. Szíves segítségüket előre is köszönöm!
    hun.kaiko@gmail.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlöm!
      A kezelési utasítást elküldtem a megadott email címre. További szép napot kívánok!

      Törlés