Végsebesség állítás

Íme egy újabb hasznos funkció:

A végsebességet állító gomb a középkategóriás gépek némelyikébe, illetve a komputeres gépekbe van beépítve.
Ez tulajdonképpen egy plusz-mínusz (teknős-nyuszi) irányba tolható gomb (tolópotméter).

Ennek a funkciónak három nagy előnye is van:
Az első: Általában e funkció mellé párosítanak a varrógépgyártók egy másik szintén nagyon praktikus funkciót, a pedál nélküli varrást (start-stop). Erről egy későbbi Blogbejegyzésben olvashattok!
Ebben az esetben nem pedállal irányítjuk a gép sebességét, hanem miután az start-stop gombot megnyomtuk és a gép elindult, ezzel a tolható gombbal állítjuk be. Ez foltvarróknak szabadgépi tűzéskor (kukacoláskor) jól jöhet patchwork munkák elkészítésekor.

A második, hogy ha finomabb varratokat, akár egy-egy öltést kell csak csinálni pl.: sarkoknál, akkor eltoljuk ezt a gombot a mínusz irányba és akár teljesen lenyomott pedálnál is szépen lassan megy a gép. (Ez esetleg kezdőknek is jól jöhet).

És a harmadik: Tapasztalhattátok már, hogy régebbi gépeknél, ha lassan megy a gép, akkor ezzel egyenes arányban a gép ereje is a töredékére esik vissza. Tehát pl.: egy farmernadrág felhajtásakor az összevarráshoz érve, ahol akár 8 réteg is összejöhet, nem szúrja át a tű az anyagot, és csak kézi segítséggel lehet ezeket az öltéseket megcsinálni, vagy egy nagyobb sebességgel (lendülettel) kell nekifutni, persze ebben az esetben nem sikerülhet olyan szépen és pontosan a varrat.


Amelyik gép rendelkezik ezzel a „végsebesség állítás” funkcióval, annál, lassú fordulatnál is megmarad a gép ereje, tehát biztonsággal, pontosan és lassan varrhatunk vastagabb vagy több réteg anyagot is.

Kellemes és lassú öltögetést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése