Egylépéses gomblyukazás

Néhány gondolat arról a kis dologról, ami sokat elárul ruházatunkról, a gomblyukról…
Nagyon fontos, hogy egy drága, vagy épp csak kedves anyagból megvarrt darabunk legkisebb részlete is igényes legyen.A ruhák varrása ma már leginkább géppel történik. Az egyik kényes részlet ilyenkor a gomblyukazás.

A mai gépeken kétféle gomblyukkészítési mód létezik. Az egyik, amit már régebbről ismer mindenki, az a 4 lépéses (alaptípusokban), és már létezik 1 lépéses is.


Most az egylépéses verziót mutatjuk be:
Az ilyet tudó gépekhez tartozékként adják a gomblyukazó talpat, vagy hívják gomblyukazó kocsinak is.

A gomblyukazó talp hátuljába (ami csúsztatható) beletesszük a gombot, amelyhez szeretnénk párosítani a gomblyukat.
A gombbal együtt a talpat felpattintjuk a cikk-cakk talp helyére.
A tű bal oldalán fent elhelyezkedő kis kart, amit gomblyukszenzornak hívnak, lehúzzuk, és kb. 1cm-t hátratoljuk (ez nem minden géptípusánál szükséges).



A programválasztó gombot a gomblyukazásra, az öltéshosszúság-állító gombot 0 és 1 közé (itt általában meg is van jelölve), az öltésszélesség-állító gombot pedig a maximum szélességre állítjuk. (Néhány gép esetében a gomblyukszélessége állítható, amit az öltésszélesség- állító gombbal tudunk megtenni.)


És már varrhatunk is!


A pedált megnyomva a gomblyuk 4 oldalát egymás után kivarrva, a gép automatikusan egy lépésből elkészíti a gomblyukat, épp olyat, ami a gomblyukazó talpban elhelyezett gomb méretének megfelelő!



Nem kis sikerélmény!


FONTOS TUDNIVALÓ!

A művelet befejezése után, a következő gomblyukazás előtt a programválasztó gombot jobb vagy bal irányba el kell forgatni, hogy a gomblyukazó program elölről induljon. (Ez nem minden géptípusnál szükséges.) Ugyanezt kell tenni, ha a gomblyukazás közben valami hiba történik, és elölről szeretnénk kezdeni a műveletet.

Reméljük, hasznos lesz ez a rövid ismertető!

12 megjegyzés:

  1. Gugolyáné Légrádi Edit2011. 09. 15. 9:55

    Köszönöm! Csak ezzel sikerült, hiába próbáltam a könyvéből!

    VálaszTörlés
  2. A bemutatott gomblyuk készítéséhez milyen típusú varrógépet használtak?

    VálaszTörlés
  3. Segítséget kérek!
    Sajnos nekem egyelőre nem sikerül... Mindent beállítok, majd elindítom - és egyhelyben varr... Egy nagy csomót - mivel optimista vagyok és várok kicsit, remélve, hogy megindul...., de nem.
    Valamit kellene még állítanom, vagy csinálnom?
    Várom a segítséget és köszönöm: MGabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabi!
      Állítani kellene egy kicsit az öltéshosszon.

      Törlés
  4. Én is segítséget szeretnék kérni. Nekem csak a fele, azaz, csak az egyik oldal sikerül. Tehát elindítom, egy kicsit egy helyben öltöget, aztán elindul, amikor végére ér, egy helyben öltöget, és nem megy tovább (vagyis vissza) csak egy nagy csomót készít. Mi lehet a baj? (beállítás a leírtak szerint)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy kicsit vegye ritkábbra az öltéshosszúságot.

      Törlés
  5. Segítséget szeretnék én is kérni! A gomblyukazó talppal elindul az egy lépéses program. Levarrja a végét, majd a jobb oldalon hátrafelé varr, majd levarrja a végét és leáll. Ha újra indítom a baloldalon folytatja hátrafelé (ugyanabban az irányba és nem visszafelé, ahogy kellene. Akkor is ezt csinálja, ha ujra programozom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Érdeklődő!
      Nem minden típusnál igaz ez, de a gomblyukazó lehúzható gombot a program végén meg kell nyomni hátra, hogy ezzel lenullázza a programot. A gombra rá szokták írni „PUSH”.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen, nagyon könnyen érthető. Ma vagy holnap kipróbálom, 3 blúz vár erre, darabonként 11 gomblyukat kell kivarrni.

      Törlés
  6. Működött a dolog, miután lehúztam a "push" gombot, 22 gomblyukat varrtam meg vele, egy csomó időt spóroltam a programnak és a leírásnak hála.

    VálaszTörlés
  7. Nekem nem sikerül, egy helyben topog a gép, varr egy nagy csomót. A leírásban süllyeszteni kell a varrótalpat, miért? Se így, se úgy nem halad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az alapvető probléma az, hogy az öltéshosszúságot egy nagyon picit nagyobbra kell venni. Ha bejön vagy felhív segítünk.

      Törlés