Egylépéses gomblyukazás

Néhány gondolat arról a kis dologról, ami sokat elárul ruházatunkról, a gomblyukról…
Nagyon fontos, hogy egy drága, vagy épp csak kedves anyagból megvarrt darabunk legkisebb részlete is igényes legyen.A ruhák varrása ma már leginkább géppel történik. Az egyik kényes részlet ilyenkor a gomblyukazás.

A mai gépeken kétféle gomblyukkészítési mód létezik. Az egyik, amit már régebbről ismer mindenki, az a 4 lépéses (alaptípusokban), és már létezik 1 lépéses is.


Most az egylépéses verziót mutatjuk be:
Az ilyet tudó gépekhez tartozékként adják a gomblyukazó talpat, vagy hívják gomblyukazó kocsinak is.

A gomblyukazó talp hátuljába (ami csúsztatható) beletesszük a gombot, amelyhez szeretnénk párosítani a gomblyukat.
A gombbal együtt a talpat felpattintjuk a cikk-cakk talp helyére.
A tű bal oldalán fent elhelyezkedő kis kart, amit gomblyukszenzornak hívnak, lehúzzuk, és kb. 1cm-t hátratoljuk (ez nem minden géptípusánál szükséges).



A programválasztó gombot a gomblyukazásra, az öltéshosszúság-állító gombot 0 és 1 közé (itt általában meg is van jelölve), az öltésszélesség-állító gombot pedig a maximum szélességre állítjuk. (Néhány gép esetében a gomblyukszélessége állítható, amit az öltésszélesség- állító gombbal tudunk megtenni.)


És már varrhatunk is!


A pedált megnyomva a gomblyuk 4 oldalát egymás után kivarrva, a gép automatikusan egy lépésből elkészíti a gomblyukat, épp olyat, ami a gomblyukazó talpban elhelyezett gomb méretének megfelelő!



Nem kis sikerélmény!


FONTOS TUDNIVALÓ!

A művelet befejezése után, a következő gomblyukazás előtt a programválasztó gombot jobb vagy bal irányba el kell forgatni, hogy a gomblyukazó program elölről induljon. (Ez nem minden géptípusnál szükséges.) Ugyanezt kell tenni, ha a gomblyukazás közben valami hiba történik, és elölről szeretnénk kezdeni a műveletet.

Reméljük, hasznos lesz ez a rövid ismertető!